08 Octombrie 2017Sursa: IPJ CALARASI

„Educația rutieră, educație pentru viață!”

Ziua siguranței rutiere încheie astăzi Săptămâna Prevenirii Criminalității.


Oameni care trec, pe trotuare, cu paşi grăbiți, maşini care circulă tumultuos prin oraşe.
Pentru o clipă, să oprim timpul să ne gândim că, de conduita noastră pe stradă, depinde viaţa noastră şi a celor din jur.
Acțiunea polițienească de astăzi, din ţară, a arătat cât de important este să fim mai atenţi, mai prudenţi, mai calmi, fie că suntem pe jos, fie la volan, pe bicicletă sau motor.


Copii, adulți, astăzi au ascultat, în întâlnirile cu poliţiştii, în trafic, au privit, au participat la propria lor siguranță. S-au bucurat de sesiuni de informare, concursuri rutiere, simulări de accidente. În clase, locuri publice, intersecții, au primit sfatul poliţistului și-au conștientizat că pericolul poate veni și de pe stradă dacă regulile rutiere sunt ignorate.


Patrule şcolare de elevi au fost angrenate în acţiuni, cei mici putând fi „poliţişti” pentru câteva ore. Ei s-au implicat cu seriozitate în misiunea pe care au primit-o de la polițiști și au demonstrat că și-au însușit cunoștințele dobândite de-a lungul anului în cadrul activităților preventive. Copiii din patrulele școlare, supravegheați atent de polițiștii, și-au îndrumat colegii să traverseze întotdeauna în mod corect partea carosabilă, iar pe conducătorii auto i-au sfătuit să acorde întotdeauna prioritate pietonilor angajați în traversarea regulamentară, pe trecerea de pietoni.

 

În zeci de şcoli din judeţe au avut loc  ore de educație rutieră, în scopul conștientizării copiilor cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulație rutieră, pentru a preveni victimizarea acestora.
În alte şcoli, la lecţiile de dirigenţie, s-a discutat despre semnificația transportului local, noțiuni fundamentale în trafic, reguli de comportament. Polițiștii le-au explicat celor mici semnificația indicatoarelor rutiere în cadrul  concursului „Ghicește indicatorul rutier!”. Totodată, polițiștii i-au sfătuit pe copii despre cum să își protejeze bunurile personale atunci când călătoresc cu mijloacele de transport în comun.

Galerie foto