Inspectoratul de Politie Judetean CALARASI


HOME
HARTĂ SITE

CONTACT
Telefoane utile


Responsabil Legea 544

UTILE
Instituții publice
Revista
POLIȚIA ROMÂNĂ

Noul COD CIVIL
Coeficienti criminalitate


Programe în derularePROIECT PENTRU PREVENIREA TÂLHĂRIILOR "SIGURANȚA TA CONTEAZĂ"     SCOP: Prevenirea și reducerea infracțiunilor de tâlhărie și a riscului de victimizare în rândul populației județului Călărași.

     AUTORUL PROIECTULUI: Inspectoratul de Poliție al Județului Călărași
     Inspectoratul de Poliție al Județului Călărași prin colectivul de comandă s-a preocupat permanent ca formațiunile de poliție cu atribuțiuni în domeniu să desfășoare activități concrete pentru prevenirea și reducerea infracțiunilor de talharie în rândul populației județului.

     IDENTIFICAREA PROBLEMELOR:
     La nivelul județului Călărași, în perioada ianuarie-decembrie 2006 s-au comis 62 de tâlhării, în scădere față de aceeași perioadă a anului 2005, când s-au comis 78 infracțiuni de acest tip.
     Cercetând fenomenul s-a constatat că cele mai multe infracțiuni comise cu violență au avut loc în stradă, odată cu lăsarea întunericului.
     Majoritatea autorilor tâlhăriilor se încadrează în categoria de vârstă 16 – 25 ani. In cazul victimelor, majoritatea au fost persoane cu vârste cuprinse intre 30 - 59 ani.
     Din totalul celor 62 de infracțiuni, 56,45% s-au înregistrat în mediul urban, în timp ce în mediul rural 43,55%, lucru ce poate fi explicat prin faptul că riscul identificării autorilor este mai redus în orașe, spre deosebire de comune unde oamenii se cunosc între ei.
     Analizele efectuate la nivelul Inspectoratului, au identificat mai multe cauze care au generat și favorizat comiterea infracțiunilor de tâlhărie (scăderea nivelului de trai al populației,lipsa de precauție a populației, necunoașterea legislației specifice, personal insuficient etc.). De asemenea, majoritatea autorilor identificați, nu au o ocupație ceea ce explica tendința acestora de a comite infracțiuni.
     În concluzie, se constată un trend descendent la infracțiunile de tâlhărie comise pe raza județului, situație care creează un sentiment de securitate civică fapt confirmat de rezultatele sondajului de opinie privind percepția populației asupra activității poliției, unde riscul victimal a fost perceput de către cetățeni ca fiind scăzut în cazul unor infracțiuni comise cu violență.
     În urma analizei efectuate la nivelul Inspectoratului, au fost identificate mai multe cauze care au generat și favorizat comiterea infracțiunilor de tâlhărie (scăderea nivelului de trai al populației,lipsa de precauție a populației, necunoașterea legislației specifice, personal insuficient etc.).

     OBIECTIVE:
 • Realizarea unei eficiente educații antivictimizare și antiinfracționale în rândul populației;
 • Identificarea zonelor cu risc criminogen ridicat și a categoriilor de persoane vulnerabile la infracțiunile de tâlhărie, în vederea organizării și desfășurării în condiții optime a activităților de prevenire;
 • Identificarea partenerilor locali guvernamentali și neguvernamentali în vederea colaborării la realizarea activităților de prevenire a infracțiunilor de tâlhărie;
 • Reducerea numărului infracțiunilor de tâlhărie în mediul urban și rural cu 20%;

     COORDONATORI PROIECT:
 • comisar șef NICOLAE ION - adjunct al șefului inspectoratului;
 • Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității.

     RESPONSABILI DE PROIECT:
 • Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității;
 • Poliția de Proximitate;
 • Subunitățile de poliție prin polițiștii cu atribuții;
 • Serviciul Poliției de Ordine Publice;
 • Detașamentul Poliției de Intervenție Rapidă;
 • Compartimentul Presă și Relații cu publicul.

     PARTENERI:
 • Primăriile municipiilor, orașelor și comunelor din județ;
 • Inspectoratul Școlar Județean;
 • Institutia Prefectului
 • Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica
 • Comandamentul de jandarmi al județului Călărași;
 • Organizații nonguvernamentale locale: Asociația Agora si Asociatia "Speranta Romilor"
 • Biroul județean pentru rromi din cadrul Instituției Prefectului Călărași;
 • Mass-media locală;

     BENEFICIARI:
 • Categorii de persoane din județul Călărași vulnerabile la infracțiunile de tâlhărie (femei, minori, persoane de vârsta a 3-a);
 • Categorii de persoane din județul Călărași predispuse la comiterea infracțiunilor de tâlhărie (tineri).


     DURATA: Ianuarie - Decembrie 2007

     LOC DE DESFĂȘURARE: Pe raza județului Călărași.

Sus

PROGRAM PENTRU PREVENIREA ÎNCĂLCĂRII LEGII, PREVENIRII CONFLICTELOR ȘI RESPECTĂRII DREPTURILOR OMULUI ÎN COMUNITĂȚILE DE ROMI DIN JUDEȚUL CĂLĂRAȘI     MOTIVATIE:
     Inspectoratul de Poliție al Județului Călărași prin colectivul de comandă si politistii cu atributiuni s-au preocupat permanent pentru prevenirea și reducerea cazurilor de încălcare a legii în rândul persoanelor aparținând etniei romilor de pe raza județului Călărași., a respectarii drepturilor omului si prevenirii conflictelor in aceste comunitati, precum si pentru indeplinirea obiectivelor prevazute in Strategia Nationala de Imbunatatire a situatiei romilor.
     De asemenea, relația cu cetățeanul constituie o prioritate permanentă în acest sens, tratează persoanele aparținând etniei romilor ca făcând parte integrantă din societatea românească, bucurându-se de aceleași drepturi și având aceleași responsabilități ca toți cetățenii români, reușindu-se în mare parte prevenirea și gestionarea încălcării legii și a conflictelor în interiorul acestor comunități.
     Totodata respectarea drepturilor omului constituie o prioritate in activitatea politiei, actionandus-se ca in comunitate sa fie respectate prevederile legale in acest domeniu, rezultand ca pana in prezent nu au fost inregistrate cazuri de acest gen.
     Din datele statistice oficiale rezulta ca pe raza judetului Calarasi locuiesc aproximativ 18.100 de persoane apartinand etniei romilor ( neoficial insa numarul fiind mai mare), concentratia mai mare de populatie gasindu-se in municipiile Calarasi si Oltenita, orasul Budesti si comunele Sarulesti, Curcani, Dragalina , Manastirea si Galbinasi.
     Cu toate ca in ultimii ani Inspectoratul de politie nu s-a inregistrat cu probleme deosebite in comunitatile de romi, sau atitudini si comportamente percepute ca neconforme cu normele sociale , au fost totusi multe cazuri de incalcare a legii de catre acestia,in anul 2006 de exemplu au existat rromi cercetati pentru diferite fapte ,constând în talharii, vatamari corporale, furturi de bunuri din locuintele celorlalți cetățeni, societăți comerciale sau produse agricole din câmp, dar si cateva cazuri ce tin de criminalitatea organizata ( trafic de persoane si cersetorie pe teritoriul altor state).
     În cest sens consideram ca incalcarea legii poate conduce la generarea de conflicte in comunitatile de rromi sau intre acestia si ceilalti cetateni, pentru a preveni intoleranta etnica a populatiei majoritare , existenta discriminarii si prevenirea eventualelor conflicte este necesar punerea in aplicare acestui program.

     SCOP:
     Prevenirea si reducerea comiterii de infractiuni de catre romi , prevenirea discrimunarii, conflictelor si respectarea drepturilor omului.

     PERIOADA:
     Activitatile se vor desfasura in perioada ianuarie -decembrie 2007

     BENEFICIARI:
     Cetatenii de etnie rroma din comunitatile de pe raza judetului Calarasi

     LOC DE DESFASURARE:
     Judetul Calarasi.

     COORDONATORUL PROGRAMULUI:
     Adjuct al sefului Inspectoratului

     RESPONSABIL PROGRAM:
     Compartimentul Analiza si Prevenire a Criminalitatii

     PARTENERI:
 • Institutia Prefectului judetului Calarasi ;
 • Consiliul judetean;
 • Biroul judetean pentru rromi ;
 • Grupul Mixt pentru problemelor pentru romilor
 • Asociatia " Speranta romilor" si Partida romilor Calarasi ;
 • Agentia Nationala pentru romi- Biroul Regional 3Sud Muntenia
 • Liderii comunitatilor de romi ;
 • Primariile ;
 • Inspectoratul scolar judetean ;
 • Directia judeteana de sanatate publica ;
 • mass-media locale ;

     OBIECTIVE:
 • Formarea deprinderilor necesare polițiștilor de la toate structurile, pentru desfășurarea activităților de prevenire a infractiunilor, prevenirii conflictelor si pentru respectarea drepturilor omului în comunitățile de rromi,in conformitate cu legislatia in domeniu, în special pentru creșterea nivelului de pregătire în care iși desfășoară activitatea pe raza localităților unde exista aceste comunitati.
 • Reducerea numărului de incalcari ale legii de către romi până la sfârșitul anului 2007
 • Creșterea încrederii cetătenilor de etnie romă în poliție și în ceilalți reprezentanți ai autorității publice locale, colaborându-se la activități ce vizează siguranța cetăteanului.;
 • Creșterea numărului activităților de facilitare a comunicării intre poliție și cetătenii de etnie romă ;
 • Promovarea respectului pentru lege si stimularea dorintei de integrare sociala in randul cetatenilor de etnie roma ;
 • Gasirea cailor legale alaturi de partenerii locali cu atributii in domeniu pentru instruirea scolara adecvata ai unor membri din comunitatile de romi ;
 • Dezvoltarea parteneriatului institutional in vederea desfasurarii de activitati comune pe domeniu ;
Sus

PROGRAM PARTENERIAL DE PREVENIRE A CORUPȚIEI LA NIVELUL JUDEȚULUI CĂLĂRAȘI "NU CORUPTIEI"     ANALIZA SITUATIEI
     Coruptia impune realizarea de eforturi majore in scopul gasirii celor mai eficiente mijloace de contracarare a efectelor nocive ale acestui fenomen.
     Este importanta dezvoltarea unei puternice atitudini civice anticoruptie si modalitatile concrete prin care cetatenii pot sesiza si sprijini institutiile statului cu atributii in prevenire si combaterea coruptiei.
     In acest sens este importanta indeplinirea obiectivelor Strategiei de Modernizare a Politiei Romane, in domeniul prevenirii coruptiei si a obiectivelor prevazute in Strategia Nationala Anticoruptie 2005-2007, care vizeaza cresterea gradului de intelegere a mecanismelor coruptiei si stimularea unei atitudini civice anticoruptie in randul cetatenilor adulti si a tinerilor. Implementarea standardelor de performanta si de integritate ale administratiei publice si a altor institutii este posibila numai cu ajutorul cetateanului care sa joace rolul unui consumator de sevicii constient de drepturile si indatoririle sale.
     Asadar, o componenta fundamentala a prevenirii fenomenului coruptiei consta in activitatea de informare a cetatenilor atat cu privire la obligatiile legale ale institutiilor si ale functionarilor publici , cat si cu privire la modalitatile de lupta impotriva coruptiei, prn mijloacele legale si civice de care fiecare cetatean dispune.
     Astfel, pentru prevenirea fenomenului coruptiei la nivelul judetului Calarasi, s-a impus initierea acestui program partenerial care isi propune organizarea si desfasurarea de activitati concrete pe acest domeniu.
     Pentru informare, infractiunile de coruptie prevazute in Codul Penal sunt la Art.254 Luarea de mita ; Art.255 Darea de mita ; Art.256 Primirea de foloase necuvenite ; Art.257 Traficul de influenta ;

     SCOP :
     Reducerea coruptiei si informarea cetatenilor asupra efectelor negative privind fenomenul.

     PERIOADA DE DESFASURARE :
     Iulie 2006 - Iulie 2007

     LOC DE DESFASURARE :
     Judetul Calarasi

     RESPONSABIL PROGRAM :
     Inspectoratul de Politie al judetului Calarasi prin Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii

     PARTENERI :
 • Tribunalul Calarasi
 • Parchetul de pe langa Tribunalul Calarasi
 • Inspectoratul scolar ala judetului Calarasi
 • Directi judeteana de Sanatate Publica
 • Camera de Comert si Industrie Calarasi
 • Centrul de Evaluare, Prevenire si Consiliere Antidrog
 • Directia judeteana de Evidenta Informatizata a Persoanei
 • Sindicatul liber Peco ( FSLI- Petrom)
 • Asociatia Agora- Biroul Consiliere pentru Cetateni
Sus

PROGRAM COMUN DE PREVENIRE ȘI COMBATERE A VIOLENȚELOR ÎN UNITĂȚILE DE ÎNVATAMÂNT "SĂ EXMATRICULĂM VIOLENȚA"     ANALIZA SITUAȚIEI
     Diversificarea formelor de manifestare a delincvenței juvenile din ultimii ani, în special a infracțiunilor comise cu violență, impune realizarea de eforturi în scopul găsirii celor mai eficiente mijloace de contracarare a efectelor nocive ale acestui fenomen. Este necesară, așadar, o implicare și o colaborare mai strânsă între instituțiile guvernamentale și neguvernamentale care se ocupă de educarea și protecția minorilor - familie, școală, poliție, autorități locale, comunitate etc. - în vederea creșterii siguranței acestora, a imprimării unui comportament civilizat și a unui respect mai mare față de lege.
     Din analiza realizată la nivel național, în baza unor interviuri de grup cu reprezentanți ai cadrelor didactice (profesori, directori, consilieri și inspectori școlari) și elevi, a reieșit faptul că, într-un clasament al agresiunilor întâlnite în mediul școlar, cea mai mare frecvență o au cele din relația elev - elev, reprezentate în special de violența verbală, urmate de manifestările violente ale unor persoane din afara școlii față de elevi.
     Majoritatea incidentelor semnalate (tâlhării, bătăi pentru diverse motive, amenințări) s-au petrecut în zonele adiacente școlii, după încheierea programului, dar au fost înregistrate și cazuri în care elevii au fost agresați în incinta unităților de învățământ, de foști elevi ai acelor școli sau de persoane necunoscute.
     Unele acte de violență au drept cauză conflictele dintre componenții diferitelor găști de cartier formate din foști elevi care au terminat sau abandonat școala și din diverse persoane fără ocupație, acestora alăturându-le-se, uneori, și elevi cu un comportament dezadaptativ pronunțat.
     La nivelul judetului Calarasi in urma studiulu efectuat in unitatile de ivatamant si a unor dezbateri realizate cu elevi si cadre didactice, a rezultat ca incidentele din scoli nu se inscriu totusi in categoria celor cu intensitate ridicata, acestea fiind incidente de genul agresiune verbala - injurii si vulgaritati , amenintari , gesturi agresive moderate, majoritatea incidentelor avand loc intre elevi. In ceea ce privesc agresiunile profesorilor fata de elevi , acestea sunt reduse ca frecventa, in general violenta verbala.
     De asemenea elevii considera ca nu se simt in totalitate in siguranta atunci cand se afla in scoala , datorita faptului ca in incinta scolii patrund uneori si persoane straine, iar zonele din preajma scolilor reprezinta pentru ei un risc si mai crescut de izbucnire a incidentelor violente.In concluzie majoritatea considera ca pot deveni victime atat in incinta scolii cat si in afara ei.
     Ținând cont de faptul ca în procesul de educație sunt implicați mai mulți factori - familie, școală, autorități, mass-media, programul își propune realizarea unor activități concrete în plan local, desfășurate în colaborare de structuri guvernamentale și neguvernamentale, cu atribuții sau preocupări în domeniul prevenirii delincvenței juvenile, precum și prin angrenarea nemijlocită a tinerilor și a familiilor acestora în activități educativ-preventive. Prin aceasta se urmărește cunoașterea problemelor cu care se confruntă elevii și identificarea unor soluții adecvate pentru ele, printr-o acțiune comună și coerentă a părților implicate.

     SCOP
     Reducerea numărului actelor de violență comise în perimetrul unităților de învățământ și în zonele adiacente acestora.

     OBIECTIVE:
 1. Analizarea periodică a situației din unitățile de învățământ, în special în ceea ce privește actele de violență.
 2. Pregătirea antiinfracțională și antivictimală a elevilor în vederea adoptării unui comportament bazat pe respectarea normelor de conviețuire socială.
 3. Implicarea elevilor în activități de prevenire a criminalității.
 4. Crearea unui sistem de comunicare reală și eficientă între școală, autorități și familie pentru identificarea, monitorizarea și prevenirea actelor de violență prin implicarea tuturor factorilor educaționali.
 5. Eficientizarea activității de combatere a violențelor și a altor fapte antisociale comise în zona unităților de învățământ.
Sus

PROGRAM DE MĂSURI PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA INFRACȚIUNILOR CONTRA PATRIMONIULUI      Analiza dinamicii criminalitatii inregistrata in ultimii ani a evidentiat cresteri la majoritatea tipurilor de infractiuni contra patrimoniului, treducerea acestora devenind o prioritate in anul 2007 pentru Insprectoratul de politie al judetului Calarasi.

     1. PREVENIREA SI COMBATEREA FURTURILOR DE ANIMALE

      SCOP: Reducerea numarului furturilor de animale

     DURATA: 2007

     LOC DE DESFASURARE : Judetul Calarasi.

     COORDONATORI: Conducerea inspectoratului si structurile cu atributiuni

     PARTENERI: institutii si autoritati locale, organizatii neguvernamentale, societati comerciale, mass-media locale

     OBIECTIVE :
 • Informarea populatiei rurale cu privire la modalitatile de prevenire la modalitatile de prevenire a unor astfel de fapte
 • Educarea antiinfractionala a tinerilor precum si a celorlalte categorii de persoane pretabile la comiterea unor furturi de animale
 • Eficientizarea activitatilor desfasurate de politisti in acest domeniu

     2.PREVENIREA SI COMBATEREA SPARGERILOR DE LOCUINTE

     SCOP: Reducerea numarului spargerilor de locuinte

      DURATA: 2007

      LOC DE DESFASURARE : Judetul Calarasi.

     COORDONATORI: Conducerea inspectoratului si structurile cu atributiuni

     PARTENERI: institutii si autoritati locale, organizatii neguvernamentale, societati comerciale, mass-media locale

     OBIECTIVE :
 • Realizarea unei informari a populatiei cu privire la masurile de autoprotectie care trebuie adoptate pentru prevenirea unor astfel de infractiuni
 • Realizarea unei educatii antiinfractionale in randul tinerilor
 • Eficientizarea activitatilor desfasurate de politisti in acest domeniu

     3.PREVENIREA SI COMBATEREA FURTURILOR DIN SOCIETATI COMERCIALE

     SCOP: Reducerea numarului furturilor din societati comerciale

     DURATA: 2007

     LOC DE DESFASURARE : Judetul Calarasi.

     COORDONATORI: Conducerea inspectoratului si structurile cu atributiuni

     PARTENERI: institutii si autoritati locale, organizatii neguvernamentale, societati comerciale, mass-media locale

     OBIECTIVE :
 • Informarea reprezentantilor societatilor comerciale cu privire la dinamica infractionalitatii in acest domeniu si la cele mai eficiente masuri de prevenire
 • Educarea antiinfractionala a tinerilor deoarece majoritatea autorilor au fost identificati ca apartinand acestei categorii de varsta;
 • Eficientizarea activitatilor desfasurate de politisti in acest domeniu

     4.PREVENIREA SI COMBATEREA FURTURILOR DE SI DIN AUTOTURISME

     SCOP: Reducerea numarului furturilor de si din autoturisme

     DURATA: 2007

     LOC DE DESFASURARE : Judetul Calarasi.

     COORDONATORI: Conducerea inspectoratului si structurile cu atributiuni

     PARTENERI: institutii si autoritati locale, organizatii neguvernamentale, societati comerciale, mass-media locale

     OBIECTIVE :

CARIERĂ

ADMITERE 2014

Și tu poți deveni polițist!


Anunțuri concursuri


PREVENIRE

"Când eu nu pot să vorbesc..."

Poliția vă sfătuiește

Sondaj de opinie


ANALIZE

Informare privind evaluarea activității
Inspectoratului de Poliție Județean Călărași
în semestrul I 2014HERCULE II

SIS II Tu cui dai accept? Colegiul national de afaceri interne Schengen SNUAU 112 DGA


Rezoluție 1024x768

- Copyright © 2005-2013 - Site realizat si administrat de Biroul de Comunicații și Informatică --- I.P.J. CĂLĂRAȘI ---